De ‘ins and outs’ van wollen kleding

Wol is lekker warm en heb je goede kwaliteit, dan is het een prachtig kledingstuk, dat je veel kunt dragen. Wol komt vooral van schapen, maar ook geiten, konijnen, kamelen, lama’s, alpaca’s, en nog enkele andere vreemde dieren kunnen wol leveren. In dit stuk de ‘ins and outs’ van wollen kleding.

Wol is tot de zestiger jaren van de vorige eeuw het belangrijkste product in de textielindustrie. Dan komen de synthetische vezels. Deze zijn goedkoper, makkelijker te wassen en voelen prettiger op de huid, zegt de geschiedenis. Sinds die tijd is de afname van wol met 50% gedaald! Wol wordt zo langzamerhand een luxe product.

Wollen kleding

In de zestiger jaren begon wol terrein te verliezen aan synthestische garens

Wat is wol?

Wol kroest, is elastisch en heeft schubben. Dat alles tezamen geeft wol zijn speciale eigenschappen en maakt dat je wol kunt breien. De elasticiteit zorgt er bovendien voor dat wol weer naar zijn oorspronkelijke vorm kan terugveren. Wol is ook vuurbestendig. Daarom wordt het bijvoorbeeld gebruikt voor de onderkleding van brandweermannen.

Welke soorten wol zijn er?

Ieder jaar produceren meer dan 500 verschillende schapenrassen ca. 1,2 miljoen kg ruwe wol. De kwaliteit wordt gemeten aan de hand van de diameter van de vezel en uitgedrukt in micron:

  • Fijne wol <= 24.5 micron
  • Medium wol 24.6-32.5 micron
  • Stugge wol >32.5 micron

Fijne wol wordt voor wollen kleding gebruikt; de rest gaat naar allerlei interieurproducten.

Merino

Merino komt van een speciaal schaap dat fijne vezels heeft. Het is de zachtste wol die we kennen. Niet alle Merino wollen kleding is gelijk. Ook hier heb je verschillende fijnheden.  Standaard Merino wol loopt van 23 micron naar heel fijne wol van 15.5 micron. De lange vezel van deze soort wol is beter bestand tegen ‘pillen’ dan andere soorten wol.

Wollen kleding

Het Merino schaap levert de meest verfijnde wol.

Lamswol

Lamswol komt van de eerste scheerpartij van een gewoon schaap van ongeveer 7 maanden. Dan zijn de vezels nog heel zacht en elastisch. Dit is dus de betere kwaliteit gewone wol.

Shetland Wol

Shetland Wool is veel ruwer dan lams- en Merinowol want het is om en nabij de 23 micron. Deze wol is heel geschikt voor zware, warme truien die je over je shirt wilt dragen. Draag je die rechtstreeks op je huid, dan heb je kans dat de ruwe uiteinden van de vezel je huid  irriteren.

Wollen kleding

Shetland schaap levert ruwere wol

 

100% Wol

Als je dit etiket leest, dan zegt het niet veel meer dan dat de wol van een dier komt dat wol produceert. Hoogstwaarschijnlijk komt de wol van een gewoon schaap (ouder dan zeven maanden), want het is het ruwere, minder kwalitatieve broertje van de verschillende wolsoorten.

Wolmengingen

Fabrikanten mengen wollen kleding heel vaak met andere vezels: om het materiaal zachter te maken, gemakkelijker te wassen. En natuurlijk: om kosten te besparen en de verkoopprijs gewoon hoog te houden.

Wat betekenen supernummers?

Als je vandaag de dag een kostuum koopt, dan kan het zijn dat de winkel adverteert met wolnummers Super 100’s, 120’s or 150’s. Eigenlijk houden deze nummers niet veel in, want deze nummering is niet wettelijk gereguleerd en veel wevers gebruiken hun eigen nummeringen. In feite betekent hoe hoger het nummer, hoe verfijnder de vezel van het wollen pak is.

Hoe koop je wol?

Als je uit bent op echte wollen kleding, kan het frustrerend zijn om erachter te komen wat je precies koopt. 100% wol zegt niet zoveel over de kwaliteit namelijk. Als je het echt belangrijk vindt, zoek naar zoveel mogelijk informatie. Als je deze niet op het label kunt vinden, vraag het personeel ernaar. In een goede zaak moeten ze je dat kunnen vertellen.

In ieder geval is het zo dat hoe fijner de wol, hoe prettiger deze op de huid voelt. Koop de zachtste kwaliteit truien en vesten die je je kunt veroorloven. Merino is de duurste kwaliteit, direct gevolgd door lamswol. Als je je in laagjes kleedt, dan kan een duur wollen kledingstuk nog steeds goed voor jou en je portemonnee zijn.

Waar koop je mooie wollen kleding?

Hieronder geef ik je een aantal betrouwbare fabrikanten die mooie spullen maken. Maar blijf vooral ook zelf zoeken. De markt verandert voortdurend.

Hoe was je wol?

Op veel labels staat dat je wol naar de stomerij moet brengen. Zou ik niet doen. Stomen of ‘dry cleaning’ in het Engels, is niet zo ‘dry’ als je zou denken. Stomerijen stomen de kleding in grote industriële wasmachines in een bad van chemicaliën. Dus niet zo droog als je zou denken. En dat is nou juist waarmee je zo voorzichtig moet zijn met wol, want wol wil je eigenlijk zo min mogelijk wassen. Waarom? Wol zuigt water op. Bij veel water kan het materiaal zijn vorm verliezen.

Wollen kleding

Laat je wollen kleding plat drogen. Zeker NIET OPHANGEN.

Daarom: was je wollen kleding zo min mogelijk. Draag een shirt onder je trui en vermijd zo veel mogelijk contact met zweet en vuil. Als je dan toch wilt wassen, doe dat zoveel mogelijk op de hand. Hoe fijner de wol, hoe eerder ik het op de hand zou wassen. Dan heb je de hoeveelheid water zelf in de hand. Als je het wollen kledingstuk aan de wasmachine toevertrouwt, dan alleen via het wolwasprogramma. Dit gebruikt weinig water gebruikt en de machine draait heel voorzichtig. Je gebruikt speciaal wasmiddel, die is namelijk milder dan je gewone wasmiddel. Je rolt de trui strak op en doet hem in een waszakje. Neem een waszakje waarin zo min mogelijk ruimte zit, zodat de trui niet tegen zichzelf aan komt en zeker niet tegen het zakje zelf. Nooit, maar dan nooit, een wollen trui in de droger gooien. Dat is de dood van elke trui. Je legt de trui plat neer om te drogen en daarna gaat deze opgevouwd de kast in. Een trui niet ophangen, want dan verliest deze zijn vorm.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *