Je stem aan de telefoon

Je stem en je manier van praten is heel bepalend voor de eerste indruk. Het blijkt dat mensen je aan de hand van je stem bepaalde eigenschappen toedichten. Vooral aan de telefoon, als ze niet afgeleid worden door je postuur, lichaamstaal of kleding.

Zware stem: groot en sterk?

Bijvoorbeeld: Iemand met een zware stem aan de telefoon? Waarschijnlijk denk je dat dit een groot persoon is, sterk en volwassen. Wat een teleurstelling als dat in werkelijkheid niet zo is. Toen ik jong was, kwam ik voor de eerste keer dat fenomeen tegen. Ik was bijna verliefd op de echtgenoot van een collega. Zijn warme, diepe stem aan de telefoon…Elke keer smolt ik. Eindelijk werd ik bij ze thuis uitgenodigd. Tjonge wat viel dat tegen…. Hoezo groot en sterk?!

Dialecten en accenten

Zelf ben ik heel gevoelig voor de diverse accenten en dialecten die je in ons land vindt. Als dat accent me bevalt en dat doet het al snel, dan heeft iemand mij gewonnen. Ik ben dol op het Achterhoekse accent van mijn huisgenote. Dat zangerige van een kennis uit Warmond geeft mij telkens een warm gevoel. Maar ook dat typische Haagse van een bekende die na jaren Alkmaar dat accent nog steeds heeft, heerlijk! De zachte g van een Brabander raakt mij anders dan die van een Limburger.

Zachte g?

Als je naar die verschillende accenten luistert, zul je merken dat je de ene beslist sympathieker vindt dan de andere. Een Vlaams accent, hoe cool vinden wij dat wel niet? Waarom? Vanwege het woordgebruik en hun zachte manier van praten, de zachte g. Het klinkt volstrekt ongevaarlijk.

Een punt maken

Iets om rekening mee te houden als je een punt wilt maken. Want zoals een blonde dame minder gevaarlijk overkomt dan een donkerharige, zal iemand met een zachte g ook minder weerstand ondervinden dan een iemand van boven de grote rivieren die een beduidend hardere g uitspreekt. Dan zul je je volume of je accentuering meer moeten aanpassen dan iemand die van nature al door zijn uitspraak meer overwicht heeft.

Luister hier naar een man die verschillende accenten nadoet en hoe dat telkens bij je overkomt. Hij imiteert ook managers, advocaten en studenten. Let ook op het woordgebruik.

Articuleer!

Articulatie, ook iets om bij stil te staan. Het West Fries van mijn ex schoonmoeder was niet alleen lastig te verstaan door haar dialect; haar binnensmondse gemompel hielp niet echt om de conversatie goed te volgen.

Daarom is het zeker aan de telefoon ook heel belangrijk om duidelijk te spreken, te articuleren!

Monotoon is saai!

En denk hier aan: Varieer in je stemgebruik: toonhoogte, ritme, volume. Een monotone stem is slaapverwekkend. Vooral bij een korte boodschap aan de telefoon wil je dat mensen niet meteen afhaken omdat je zo’n saaie stem hebt. Vooral als ze je niet kennen, wil je toch graag dat de eerste indruk de juiste is! En dat gebeurt al na een halve seconde. Zelfs al na een simpel ‘hallo’. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *